Lammyskrabbels.nl

Over boeken gesproken

De laatste trein naar vrijheid

Dit verhaal is eveneens gebaseerd op de jaren voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog. Het lag al even op mij te wachten. Na de roman die ik hiervoor beschreef, wilde ik een thriller lezen, maar koos toch voor “De laatste trein naar vrijheid.”  Vraag me niet waarom. Misschien omdat beide geschiedenissen bijna naadloos op elkaar aansluiten, elkaar aanvullen en we dit jaar vijfenzeventig jaar vrijheid herdenken.

Het is een bijzonder verhaal, niet in het minst omdat op zich al bijzonder is hoe het boek tot stand is gekomen. Hoe de schrijfster geïnspireerd raakte door de Nederlandse Truus Wijsmuller, die kinderen uit het gevaarlijke Duitse Rijk het land uit smokkelde, wordt uitgelegd de verantwoording achter in het boek.

De laatste trein is geen non-fictieboek. Meg Waite Clayton voert fictieve personages op, maar blijft in de geest trouw blijft aan de feiten, zoals de Anschluss, de Kristallnacht en het vooroorlogse leven in Wenen, Hamburg en Amsterdam. Juist daardoor komt het verhaal tot leven. Geen opsomming van gebeurtenissen, maar een fascinerend verhaal over liefde, verlies en heldenmoed.

Het verhaal over  deze verzetsheldin is een monument. Truus Wijsmuller heeft laten zien dat ook één persoon het verschil kan maken. Alleen daarom al een aanrader.  

Het huis aan de Rothschildstraat

Deze vuistdikke roman verhaalt over een familiegeschiedenis in het begin van de 20e eeuw.

Hoewel ik even moest wennen aan de bloemrijke schrijfstijl, raakte ik snel betrokken bij de lotgevallen van de familie Sternberg, een Joodse koopmansfamilie met hun liefde voor het land waarin ze leefden, hun deelname aan de samenleving en hun trouw aan de keizer.

Een familie dat de pech had in de verkeerde tijd te leven.

We weten wat de nazi’s van plan waren met hun Joodse medeburgers. Wij weten dat vooral uit de geschiedenis van de Joden en andere minderheden in ons eigen land, gedurende de Duitse bezetting.

Maar wat weten wij van het leven in Duitsland zelf daaraan voorafgaand? Hoe het was voor nietsvermoedende burgers die van de ene op de andere dag werden buitengesloten, jaren voor ons land bezet werd?

In gedachten zie ik de twee nichtjes voor me. In de vensterbank van hun huis kijken ze naar buiten, naar hun spelende buurtgenootjes in de zonovergoten straat, naar de wereld waarvan ze naar hun gevoel deel uitmaken. Op hun onuitgesproken vragen hebben de volwassenen geen antwoorden, behalve dat ze er beter aan dien om binnen te blijven.

Ik zie de leergierige tiener voor me, met haar schooltas op weg naar het klaslokaal, terwijl haar klasgenoten haar zwijgend uit de weg gaan, iets dat ze niet onmiddellijk opmerkt. Ik zie hoe ze schrikt van het papier op de deur van het lokaal: Verboden voor Joden. Hoe ze radeloos terugkeert naar huis en zich wanhopig opsluit in haar kamertje.

Toch is het verhaal niet loodzwaar en niet zonder humor, dankzij  juist ook weer de kinderen, die op hun onnavolgbare manier de gebeurtenissen duiden en mij meer dan eens lieten glimlachen.

En daar is de invoelende en kleurrijke manier waarop Stefanie Zweig haar personages tot leven brengt, verantwoordelijk voor. Een absolute aanrader voor wie van historische romans houdt.

Het tweede deel “Terugkeer naar de Rothschildstraat” staat dan ook op mijn nog-te-lezen-lijstje.

 

Schaduwliefde

Schaduwliefde heb ik nog maar net uit. Een verhaal dat me vanaf het begin in zijn greep hield en ook nu nog vasthoudt. Een verhaal over deportatie en overleven, geschreven in een beeldende stijl.

Wat er voor en tijdens de tweede wereldoorlog in West-Europa speelde, is bekend. De afschuwelijke kampen in Siberië waren weliswaar bekend, maar dergelijke ver-van-ons-bed- verhalen, raakten veelal ondergesneeuwd door de vreselijke gebeurtenissen in Nazi-Duitsland.

Auteur Ruta Sepetys neemt haar lezers mee in het hoofd van de vijftienjarige Luna, die met haar familie naar het ijzige Siberië wordt gedeporteerd en in een gevangeniskamp terecht komt. Luna legt alles in het geheim vast met haar tekeningen, die ze het kamp uit smokkelt, in een wanhopige poging haar vader, en daarmee de buitenwereld, te bereiken.

Kortom, een onvoorstelbaar verhaal in een onvoorstelbare tijd. Meeslepend en ontroerend.

 

 

 

De avond is ongemak

Toen Marieke Lucas Rijneveld haar met de International Booker Prize bekroonde debuutroman De avond is ongemak schreef, stond ze regelmatig tot haar enkels in de koeienstront op een melkveebedrijf.

“Het werken met de koeien is een belangrijke inspiratiebron voor mijn debuutroman.”

 

Rijnevelds verhaal over Jas, een tiener in een onthecht gezin, grijpt me bij de keel. Een verhaal over verlies, gemis, rouw, maar ook over hoop en verlangen. Verwoord in een prachtige poëtische schrijfstijl. 

Na het lezen van De avond is ongemak, kostte het mij moeite me los te maken van Jas en van haar familie, maar ik troost me met de gedachte dat er ongetwijfeld meer romans van deze veelbelovende auteur zullen volgen.

 

 

De Zeven Werken

Aan de hand van De Zeven Werken van barmhartigheid schreef André Nuijens zeven korte verhalen over  helden, huichelaars, snoevers, sloebers, weldoeners en wreedaards. De verhalen spelen zich af in het Alkmaar van de zestiende eeuw. Mensen die op een cruciaal moment in hun leven kiezen voor de ander en daarmee een van de Zeven Werken verrichten.

 

Als ik een boek van André Nuijens lees, komt de geschiedenis tot leven. Ik begeef mij in die tijd. Ik loop mee met de personages. Ik verlies me in de omstandigheden, waarin zij verkeren. En ik ontdek dat er weliswaar veel verandert in de loop der eeuwen, maar dat de mens van toen niet wezenlijk verschilt van die van nu, in zijn overwegingen naar eer en geweten te handelen.

 

Kortom, De Zeven Werken is een aanrader voor jong en oud. 

 

 

Hannah

In 1928 verlaat een Pools-Joodse schoenmaker zijn land en komt dankzij een list terecht in Brazilië. Daar vestigt hij zich wederom als schoenmaker. In de heksenjacht op communisten wordt hij ingezet door het regiem door brieven uit het Jiddisch te vertalen. Max wordt verliefd op een van de briefschrijfsters, Hannah en gaat naar haar op zoek.

 

Een bijzonder verhaal dat zich in een al even bijzondere tijd afspeelt. Hannah is een van de boeken uit een reeks, dat is uitgebracht dankzij de steun van Oxfam Novib, met als doel schrijvers uit niet westerse landen een podium te geven en een stem. Met de reeks steunt Oxfam Novib projecten in ontwikkelingslanden en lobbyt voor een rechtvaardiger wereld.

 

Ronaldo Wrobel is, behalve auteur, ook advocaat in Rio de Janeiro. Hij is  opgegroeid met de verhalen van zijn Joodse familie, afkomstig uit Oost-Europa, aan het begin van de twintigste eeuw. De Nederlandse vertaling is uitgebracht door De Geus.

 

Ronaldo Wrobel is een ras verteller en beschrijft het verhaal van de schoenmaker in een geheel eigen stijl en op originele wijze. Dat toont zich het best aan de hand van een citaat.

 

Max was niet mooi en niet lelijk. Hij kleedde zich in witte overhemden en zwarte broeken. /wat had je meer nodig? Hoewel hij zijn kaalhoofdigheid en sjofele uiterlijk betreurde, vond hij het praktisch er zo bij te lopen en niemand te verleiden. Liefde, geen denken aan. Liefdes waren niet anders dan kruitlonten. eerst bevolkten ze de pleinen, daarna de godshuizen, dan de kraamafdelingen en uiteindelijk de bordelen.

 

Ik vond dit boekje in een kringloopwinkel. “Absoluut het lezen waard” schreef Die Presse.

En daar ben ik het van harte mee eens.

 

 

 

De eenzaamheid van de priemgetallen

De eenzaamheid van de priemgetallen – Paolo Gioriano                                                                                      Uitgeverijcargo.nl                                        

 

De eenzaamheid van de priemgetallen is een aangrijpende roman over een bijzondere vriendschap.

Alice is zeven jaar als ze van haar vader op ski-les moet en op een mistige ochtend ten val komt. Met alle gevolgen van dien.                                                                                                                                            

Mattia is intelligent. Zijn tweelingzusje Michela is daarentegen beperkt in haar ontwikkeling. Als ze worden uitgenodigd voor een

partijtje – voor Michela de eerste keer – schaamt Mattia zich voor zijn onbeholpen zusje.  Hij laat haar achter op een bankje en zegt dat ze daar op hem moet wachten. Als hij terugkomt is Michela verdwenen.

 

Op de middelbare school ontmoet hij Alice. Er ontstaat een uitzonderlijke vriendschap.

Mattia dacht dat hij en Alice zo waren, twee tweelingpriemgetallen, alleen en verloren, vlak bij elkaar, maar niet dicht genoeg om elkaar echt te raken.

 

De eenzaamheid van de priemgetallen is een briljant verhaal, waarin je als lezer altijd wel iets van jezelf in kunt vinden. De auteur is gezegend met een eigen stem, een scherpe blik en laat een diepgaand inzicht in de menselijke psyche zien.

Het is een van de weinige boeken in mijn kast, dat ik voor een tweede keer heb gelezen. Ontroerend mooi en fijngevoelig.

 

Paolo Giordano komt uit Turijn. De eenzaamheid van de priemgetallen is zijn debuut, waarmee hij de jongste winnaar is geworden van de belangrijkste literaire prijs in Italië. 

Lazaruskind

Lazaruskind  - Robert Mawson                                                                                                                                                     De Boekerij Amsterdam.

 

Lazaruskind is een `indrukwekkende roman over liefde, opoffering en beproeving.

Jack en Alison overkomt de ultieme nachtmerrie van elke ouder, als hun beide kinderen betrokken raken bij een verkeersongeluk.

Als hun zevenjarige dochtertje in coma raakt, verandert haar iets oudere getraumatiseerde broertje in een teruggetrokken, bijna onbereikbaar kind.

Een ontroerend verhaal dat mij lang, nadat ik het had gelezen, is bijgebleven.

 

Robert Mawson is een Engelse auteur. Hij schrijft ook onder het pseudoniem Robert Radcliffe. Andere titels van deze auteur zijn: De Wolkenjagers en Zeetijdingen.

Moederland

Moederland  - Maria Hummel.                                                                                                                                                                  Xanderuitgevers.nl

 

Moederland is de eerste op feiten gebaseerde roman, waarin het over de levens gaat van gewone mensen tijdens de tweede wereldoorlog.

Terwijl Duitsland bezig is de oorlog te verliezen, wordt het land geteisterd door luchtaanvallen en lijden de inwoners honger.

Als haar man, een chirurg, naar het front wordt gestuurd, moet Liesl haar gezin beschermen, waarbij zij danig op de proef wordt gesteld, als het ernaar uitziet dat een van de kinderen naar het beruchte ziekenhuis voor “ongeschikte” kinderen moet.

 

Moederland gaat over schaamte en moed, liefde en medeplichtigheid in Nazi-Duitsland.

Een verhaal dat met inlevingsvermogen en mededogen is geschreven. Een verhaal dat mij heeft geraakt.

 

Maria Hummel, schrijver en dichter, heeft haar verhaal gebaseerd op de briefwisseling tussen haar grootouders, die zij vond in een doos op zolder.