Lammyskrabbels.nl

Over boeken gesproken

Schaduwliefde

Schaduwliefde heb ik nog maar net uit. Een verhaal dat me vanaf het begin in zijn greep hield en ook nu nog vasthoudt. Een verhaal over deportatie en overleven, geschreven in een beeldende stijl.

Wat er voor en tijdens de tweede wereldoorlog in West-Europa speelde, is bekend. De afschuwelijke kampen in Siberië waren weliswaar bekend, maar dergelijke ver-van-ons-bed- verhalen, raakten veelal ondergesneeuwd door de vreselijke gebeurtenissen in Nazi-Duitsland.

Auteur Ruta Sepetys neemt haar lezers mee in het hoofd van de vijftienjarige Luna, die met haar familie naar het ijzige Siberië wordt gedeporteerd en in een gevangeniskamp terecht komt. Luna legt alles in het geheim vast met haar tekeningen, die ze het kamp uit smokkelt, in een wanhopige poging haar vader, en daarmee de buitenwereld, te bereiken.

Kortom, een onvoorstelbaar verhaal in een onvoorstelbare tijd. Meeslepend en ontroerend.

 

 

 

De avond is ongemak

Toen Marieke Lucas Rijneveld haar met de International Booker Prize bekroonde debuutroman De avond is ongemak schreef, stond ze regelmatig tot haar enkels in de koeienstront op een melkveebedrijf.

“Het werken met de koeien is een belangrijke inspiratiebron voor mijn debuutroman.”

 

Rijnevelds verhaal over Jas, een tiener in een onthecht gezin, grijpt me bij de keel. Een verhaal over verlies, gemis, rouw, maar ook over hoop en verlangen. Verwoord in een prachtige poëtische schrijfstijl. 

Na het lezen van De avond is ongemak, kostte het mij moeite me los te maken van Jas en van haar familie, maar ik troost me met de gedachte dat er ongetwijfeld meer romans van deze veelbelovende auteur zullen volgen.

 

 

De Zeven Werken

Aan de hand van De Zeven Werken van barmhartigheid schreef André Nuijens zeven korte verhalen over  helden, huichelaars, snoevers, sloebers, weldoeners en wreedaards. De verhalen spelen zich af in het Alkmaar van de zestiende eeuw. Mensen die op een cruciaal moment in hun leven kiezen voor de ander en daarmee een van de Zeven Werken verrichten.

 

Als ik een boek van André Nuijens lees, komt de geschiedenis tot leven. Ik begeef mij in die tijd. Ik loop mee met de personages. Ik verlies me in de omstandigheden, waarin zij verkeren. En ik ontdek dat er weliswaar veel verandert in de loop der eeuwen, maar dat de mens van toen niet wezenlijk verschilt van die van nu, in zijn overwegingen naar eer en geweten te handelen.

 

Kortom, De Zeven Werken is een aanrader voor jong en oud. 

 

 

Hannah

In 1928 verlaat een Pools-Joodse schoenmaker zijn land en komt dankzij een list terecht in Brazilië. Daar vestigt hij zich wederom als schoenmaker. In de heksenjacht op communisten wordt hij ingezet door het regiem door brieven uit het Jiddisch te vertalen. Max wordt verliefd op een van de briefschrijfsters, Hannah en gaat naar haar op zoek.

 

Een bijzonder verhaal dat zich in een al even bijzondere tijd afspeelt. Hannah is een van de boeken uit een reeks, dat is uitgebracht dankzij de steun van Oxfam Novib, met als doel schrijvers uit niet westerse landen een podium te geven en een stem. Met de reeks steunt Oxfam Novib projecten in ontwikkelingslanden en lobbyt voor een rechtvaardiger wereld.

 

Ronaldo Wrobel is, behalve auteur, ook advocaat in Rio de Janeiro. Hij is  opgegroeid met de verhalen van zijn Joodse familie, afkomstig uit Oost-Europa, aan het begin van de twintigste eeuw. De Nederlandse vertaling is uitgebracht door De Geus.

 

Ronaldo Wrobel is een ras verteller en beschrijft het verhaal van de schoenmaker in een geheel eigen stijl en op originele wijze. Dat toont zich het best aan de hand van een citaat.

 

Max was niet mooi en niet lelijk. Hij kleedde zich in witte overhemden en zwarte broeken. /wat had je meer nodig? Hoewel hij zijn kaalhoofdigheid en sjofele uiterlijk betreurde, vond hij het praktisch er zo bij te lopen en niemand te verleiden. Liefde, geen denken aan. Liefdes waren niet anders dan kruitlonten. eerst bevolkten ze de pleinen, daarna de godshuizen, dan de kraamafdelingen en uiteindelijk de bordelen.

 

Ik vond dit boekje in een kringloopwinkel. “Absoluut het lezen waard” schreef Die Presse.

En daar ben ik het van harte mee eens.

 

 

 

De eenzaamheid van de priemgetallen

De eenzaamheid van de priemgetallen – Paolo Gioriano                                                                                      Uitgeverijcargo.nl                                        

 

De eenzaamheid van de priemgetallen is een aangrijpende roman over een bijzondere vriendschap.

Alice is zeven jaar als ze van haar vader op ski-les moet en op een mistige ochtend ten val komt. Met alle gevolgen van dien.                                                                                                                                            

Mattia is intelligent. Zijn tweelingzusje Michela is daarentegen beperkt in haar ontwikkeling. Als ze worden uitgenodigd voor een

partijtje – voor Michela de eerste keer – schaamt Mattia zich voor zijn onbeholpen zusje.  Hij laat haar achter op een bankje en zegt dat ze daar op hem moet wachten. Als hij terugkomt is Michela verdwenen.

 

Op de middelbare school ontmoet hij Alice. Er ontstaat een uitzonderlijke vriendschap.

Mattia dacht dat hij en Alice zo waren, twee tweelingpriemgetallen, alleen en verloren, vlak bij elkaar, maar niet dicht genoeg om elkaar echt te raken.

 

De eenzaamheid van de priemgetallen is een briljant verhaal, waarin je als lezer altijd wel iets van jezelf in kunt vinden. De auteur is gezegend met een eigen stem, een scherpe blik en laat een diepgaand inzicht in de menselijke psyche zien.

Het is een van de weinige boeken in mijn kast, dat ik voor een tweede keer heb gelezen. Ontroerend mooi en fijngevoelig.

 

Paolo Giordano komt uit Turijn. De eenzaamheid van de priemgetallen is zijn debuut, waarmee hij de jongste winnaar is geworden van de belangrijkste literaire prijs in Italië. 

Lazaruskind

Lazaruskind  - Robert Mawson                                                                                                                                                     De Boekerij Amsterdam.

 

Lazaruskind is een `indrukwekkende roman over liefde, opoffering en beproeving.

Jack en Alison overkomt de ultieme nachtmerrie van elke ouder, als hun beide kinderen betrokken raken bij een verkeersongeluk.

Als hun zevenjarige dochtertje in coma raakt, verandert haar iets oudere getraumatiseerde broertje in een teruggetrokken, bijna onbereikbaar kind.

Een ontroerend verhaal dat mij lang, nadat ik het had gelezen, is bijgebleven.

 

Robert Mawson is een Engelse auteur. Hij schrijft ook onder het pseudoniem Robert Radcliffe. Andere titels van deze auteur zijn: De Wolkenjagers en Zeetijdingen.

Moederland

Moederland  - Maria Hummel.                                                                                                                                                                  Xanderuitgevers.nl

 

Moederland is de eerste op feiten gebaseerde roman, waarin het over de levens gaat van gewone mensen tijdens de tweede wereldoorlog.

Terwijl Duitsland bezig is de oorlog te verliezen, wordt het land geteisterd door luchtaanvallen en lijden de inwoners honger.

Als haar man, een chirurg, naar het front wordt gestuurd, moet Liesl haar gezin beschermen, waarbij zij danig op de proef wordt gesteld, als het ernaar uitziet dat een van de kinderen naar het beruchte ziekenhuis voor “ongeschikte” kinderen moet.

 

Moederland gaat over schaamte en moed, liefde en medeplichtigheid in Nazi-Duitsland.

Een verhaal dat met inlevingsvermogen en mededogen is geschreven. Een verhaal dat mij heeft geraakt.

 

Maria Hummel, schrijver en dichter, heeft haar verhaal gebaseerd op de briefwisseling tussen haar grootouders, die zij vond in een doos op zolder.